Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 03:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/planked-fish-fisk-pa-planka/

Recept

Planked fish – fisk på planka

Foto: Stefan Wettainen

De flesta rundfiskar passar att grilla som kotletter. Låt gärna locket vara på så att de blir rökiga i smaken. Man kan laga både fisksidor och hel fisk på planka. Här har jag smaksatt med en nordisk örtblandning och koreansk glaze.

1. Blötlägg plankan i saltat vatten 2–3 timmar. Låt rinna av.
2. Blanda alla ingredienserna till ssamjang-glazen.
3. Pensla laxkotletterna på båda sidor med smör och salt eller rubben ”nordisk blandning”. Eller gnid in ruben eller pensla på ssamjang-glazen och låt stå 2–3 timmar i kylskåp.
4. Lägg kotletterna på plankan och placera den på grillen. Tillaga under lock på indirekt medelhög värme 10–15 minuter. Servera på en gång.

Nordisk blandning
1. Plocka dillbladen av stjälkarna (dessa kan sparas till framtida kokspad).
2. Mixa dill och pepparrot med kummin och enbär till en halvfuktig röra i en mixer.
3. Förvara i tillsluten burk i kylskåp. Håller minst en vecka.