Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-10 21:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/polkasill/

Recept

Polkasill

Det här är en liten annorlunda, aningen pikant, inläggning med sill och polkabetor, som är randiga (får man inte tag på dem kan man använda rödbetor eller gulbetor, inläggningen kan också göras med bara rädisor). Äts som förrätt. Mycket god tillsammans med öl och snaps förstås.

1. Om man använder urvattnade sillar kan dessa behöva vattnas ur ytterligare. Lägg i så fall filéerna någon timme i riktigt kallt vatten. Ta upp dem och låt dem rinna av.

2. Koka under tiden upp alla ingredienser till lagen i en kastrull. Ta av från värmen och låt kallna helt (det går fortare om man häller upp lagen i en skål som man ställer i kallt vatten).

3. Skär sillen i gaffelbitar (cirka 1 centimeter tjocka). Skala polkabetan och skär i tunna skivor. Skär dessa i 4 bitar så att de blir snygga fjärdedelar av en cirkel. Skiva rädisorna tunt. Skala och skiva rödlöken.

4. Varva sill och grönsaker i en burk eller liknande. Häll på den kalla lagen och låt stå i minst 1 dygn. Servera som förrättssill, på smörgåsbord eller som varmrätt med kokt potatis och gräddfil.