Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-23 13:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/portionsappelpajer/

RECEPT

Portionsäppelpajer

DN Text

Blanda mjöl, salt och socker i en matberedare. Tillsätt det kalla smöret och färskosten och kör tills blandningen har samma konsistens som våt sand. Knäck ägget i en skål, vispa det lätt och spar en tredjedel till att pensla pajerna med. Vispa samman crème fraiche med resten av ägget.

Häll äggblandningen genom tubröret när matberedaren är i gång tills allt blandats till en silkesslät deg. (Det ser ut som det aldrig kommer att bli en deg men ha tålamod!)

Lägg degen på en mjölad arbetsyta och forma två tjocka rundlar, en något större än den andra. Lägg dem i plastpåse i kylen i en timme.

Till fyllningen skalar du äpplena och tar ut kärnhuset. Dela äpplena i stora bitar och lägg i en kastrull med smör, socker, citron, vanilj, kanel och nejlika. Lägg på lock och koka på medelvärme tills äpplena är mjuka men inte mosiga. Ställ åt sidan för att svalna. Sätt ugnen på 190 grader och täck plåten med bakplåtspapper. Kavla ut den större degrundeln och klä två potionspajformar, plus lite deg som hänger över kanten. Kavla ut den mindre rundeln till två lock. Du får mycket deg över men det är bättre än om det knappt räcker.

Fördela äpplena i formarna och fukta degkanterna med blöta fingrar. Lägg på locken och tryck samman degkanten. Skär bort överflödig deg. Tryck ihop kanterna med baksidan av en gaffel och dekorera eventuellt med figurer av den överblivna degen. Fukta med lite vatten så sitter de fast. Pensla pajerna med det sparade äggvispet. Ställ formarna på plåten och grädda dem i 20 minuter, de ska ha gyllengul färg och sväller upp lite av hettan. Låt dem vila i 5 minuter innan du tar dem ur formarna. Vänta helst ytterligare 15 minuter innan du äter pajen.

(Recept: Nigella Lawson)