Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-30 15:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/potatis-och-fankalssoppa/

Recept

Potatis- och fänkålssoppa

1. Koka upp vatten och fond.

2. Ansa och halvera fänkålen, skär bort rotstocken. Skala potatisen. Tärna fänkål och potatis till 1 dl vardera och spara till senare.

3. Skiva resterande potatis och fänkål. Skala, kvarta och skiva rotsellerin. Lägg skivad potatis, fänkål och rotselleri i en kastrull med 8 dl buljong. Lägg i lagerblad och koka upp. Sjud tills grönsakerna är mjuka, ca 15 min.

4. Lyft ur lagerbladet och kör soppan hastigt i en blender eller med en mixerstav. Häll tillbaka i kastrullen, låt puttra på låg värme.

5. Skär purjon på längden, skölj och skiva den.

6. Hetta upp olja och smör i en stor stekpanna eller sauteuse. Tillsätt purjon, salt och peppar, stek mjuk, cirka 3 minuter. Tillsätt vitlök och fänkålsfrön. Häll i vinet, låt koka 3 min.

7. Tillsätt tärnad potatis och fänkål samt 1 dl buljong till purjoblandningen, låt puttra under lock cirka 8 minuter. Häll grönsaksblandningen i soppan och tillsätt ev extra buljong. Tillsätt grädden.

8. Servera soppan med riven ost och örter.

Näring/portion: 161 kcal, 8 g fett 7 g protein 14 g kolhydrater