Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-20 04:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/prima-tomatsas/

Recept

Prima tomatsås

Den här såsvarianten är snäll och lite gräddig, vill man kan man tillsätta lite vitlök och örter. Många köper färdiga tomatsåser, men de är sällan särskilt goda. Att göra egen tar bara 20 minuter och den största delen av tiden puttrar den bara snällt på spisen. Smakrikt baconfett får man när man steker bacon, spara överblivet flott i en kopp i kylen.

1. Finhacka löken och fräs den i olivoljan tills bitarna blir genomskinliga och mjuka.

2. Häll i tomat och grädde. Salta och peppra och tillsätt chili. Låt sjuda utan lock i 10 minuter. Rör om då och då.

3. När såsen blivit tjock och fin, smaka av och rör eventuellt ner baconfett eller smör – det ger såsen en extra dimension. Servera till pasta, till stekt kött eller använd som pizzasås. Kan ätas både kall och varm. Förvara i kylskåp eller frys in. Receptet kan lätt fördubblas.