Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-02 00:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/primorsoppa/

Recept

Primörsoppa

DN Text

Ängamat kallas ibland också den här sortens soppa där man kan lägga lite av varje som säsongen bjuder. Den som vill vara riktigt noggrann förväller grönsakerna en sort i taget för att få just den rätta koktiden, grönsakerna ska vara lite spänstiga. Men så här till en vardagsmiddag blir det den enklare varianten, där grönsakerna läggs i efter hand i buljongen, beroende på hur lång koktid som krävs.

Den avslutande redningen med äggula och en skvätt grädde hjälper till att lyfta fram de milda grönsakssmakerna.

Det är viktigt att ta kastrullen från värmen innan redningen rörs ner, annars kan ägget bilda trådar i soppan.

Koka upp vatten med buljongtärningen.

Putsa till och skär alla grönsakerna i bitar: morötterna i slantar, blomkålen i små hela eller delade buketter, lökarna i kvartar.
Börja med att lägga i det mest hårdkokta, alltså morötterna. Efter ett par minuter är det dags för blomkålen.

Efter ytterligare några minuter går löken och sockerärterna i. Räkna med att kokningen tar 6–7 minuter totalt, då är grönsakerna lättkokta.
Vispa ihop grädde och äggulor i en skål vid sidan av. Ta soppka­strullen från värmen. Rör ner ett par skedar varm soppa i äggredningen. Slå sedan redningen i kastrullen och rör om lite.

Smaka av med vitpeppar och eventuellt mer salt.
Strö över persilja och eventuellt fint strimlad grön blast från den färska löken.

Gott till soppan är en knäckebrödsmacka med lagrad ost.