Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-24 08:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/prinsesstarta-med-choklad-pistasch-kardemumma-och-hallon/

Recept

Prinsesstårta med choklad, pistasch, kardemumma och hallon

Idén till den här tårtan föddes under en av Sofias och Patriks morgonpromenader på Grand Sables, Belle-Îles längsta strand. De tyckte att det var märkligt att de aldrig hade sett någon i Sverige kombinera en klassisk prinsesstårta med inslag av choklad. Nu bakar Sofia och Patrik tårtan till sina franska kunder som vill bjuda gäster på något annorlunda.
Rätta artikel

Gör botten så här:
1. Vispa äggvitorna till hårt skum.
2. Vispa äggulorna, det hela ägget och socker i en egen bunke tills smeten blir porös.
3. Blanda ner vetemjöl, därefter kardemumma.
4. Vänd ner äggvitorna i blandningen och rör om försiktigt. Inte för hårt och inte för länge.
5. Värm ugnen till 200 grader och grädda i 20 minuter i en smord, rund form (ca 20 centimeter i diameter).
6. Stjälp upp kakan och låt den svalna under bakduk.

Gör mousse så här:
1. Smält choklad i vattenbad eller i mikrovågsugn.
2. Värm 1 ½ dl grädde till 60-70 grader och blanda i chokladen. Låt blandningen svalna.
3. Vispa resten av grädden hårt.
4. Blanda ner den svala chokladgräddsmeten i den hårt vispade grädden och låt den stå i kylen tills du ska använda den.

Gör klart tårtan så här:
1. Dela den svalnade kakan så att du får två bottnar.
2. Täck hela den första botten med färska eller tinade hallon.
3. Lägg på ett tjockt lager chokladmousse.
4. Lägg på nästa botten och täck igen med hallon. Toppa med ganska hårt vispad grädde.
5. Kavla ut marsipan och använd florsocker så att marsipanen inte fastnar på bord eller kavel. Täck hela kakan med marsipan.
6. Skär med en vass kniv längst ner runt hela tårtan och skjut in kanterna på marsipanen.
7. Hacka pistaschnötter och strö dem över marsipantäcket.
8. Låt tårtan stå kallt tills servering.