Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 11:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/rabarbermazariner/

Recept

Rabarbermazariner

Foto: Beatrice Lundborg

Ett recept för den lite mer vana hembagaren. Se till att mördegen inte är varm och oljig när du trycker ut den i formarna. Jag stryker på glasyr mycket tunt, mest för att få lite glans.

Rätta artikel

1. Blanda mjöl, socker, smör och äggula till mördegen i en bunke och knåda kvickt ihop till en homogen deg.
2. Rulla ut degen till två längder och dela vardera i 12 bitar. Tryck ut dem i plåtformar eller engångsformar av aluminiumfolie. Sätt ugnen på 175 grader (varmluft) eller 200 grader i vanlig värme.
3. Fyllning: Stöt mandeln i en mortel eller mal i en mandelkvarn. Rör ihop smör och socker. Skala och mosa potatisarna.
4. Tillsätt ett ägg i taget. Tillsätt potatis, den malda mandeln och bittermandeldropparna och vetemjölet blandat med bakpulver. Fyll de degklädda formarna med smeten upp till ca 2/3. Toppa varje mazarin med cirka 1 msk rabarberkräm.
5. Grädda mitt i ugnen, 15–20 minuter. Knacka ut dem ur formarna. Låt kallna på galler.
6. Blanda florsocker och vatten till en jämn glasyr och bred över kakorna.
7. Vid serveringen kan man klicka på ytterligare rabarberkräm på toppen.

Rabarberkräm:
1. Skala rabarbern och skär den i bitar.
2. Koka upp vattnet och sockret och lägg i rabarbern. Låt sjuda under lock i cirka 10 minuter. Ta av från värmen.
3. Rör ihop potatismjöl och vatten, rör ner i koket. Låt koka upp så att det tjocknar.

Observera att bittermandel som smaksätter vissa av kakorna denna gång är gift i stora doser. Jag föredrar att använda bittermandel­arom, en olja som saknar giftet. Man ska dock av smakliga skäl ändå dosera denna med försiktighet.