Recept: Rivna morötter med dill - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Recept

Rivna morötter med dill

Rivna morötter med dill.
Rivna morötter med dill. Foto: Tom Wall

Mjölksyrad morot smakar helt fantastiskt eftersom fermenteringen tar fram en fruktighet som inte finns i den råa versionen. Samtidigt är den tillräckligt mild och neutral för att passa såväl barns smaklökar som de flesta maträtter. Den här varianten med dill blandar jag gärna ner i en ljummen potatissallad eller äter till omelett med lite riven parmesan över.

Ingredienser rivna morötter med dill

Till 1 kg:

1 kg skalade morötter

15 g havssalt (1 msk finkornigt)

0,5–1 dl finhackad dill (kan uteslutas)

1. Riv moroten grovt och lägg i en bunke.

2. Strö över saltet och krama morötterna tills de vätskar sig.

3. Rör ner den hackade dillen med en sked (så slipper du få all dill på händerna).

4. Tryck ner blandningen i en enlitersburk av glas med gummiring och bygellås. Pressa mellan varven så att morötterna packas tätt. Toppa med vätskan som finns kvar i bunken men lämna minst 5 cm till kanten på burken.

5. Använd påstricket (se punkt 5 i svartkålsreceptet).

6. Låt burken stå på en tallrik i rumstemperatur (18–22 grader) i 14 dagar.

7. Låt morötterna mogna i kylskåp i ytterligare minst 14 dagar.