Recept: Rödbetsketchup - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Recept

Rödbetsketchup

Rödbetsketchup.
Rödbetsketchup. Foto: Tom Wall

Första gången jag hörde talas om rödbetsketchup kände jag mig skeptisk. Sedan provade jag och var såld. Rödbetans söta och lite jordiga smak ger den här såsen en något vuxnare ton. Utan att tappa kulinarisk cred kan du nu därför äta ketchup precis som ungarna – till allt.

Ingredienser rödbetsketchup

Till ca 1,2 liter:

1 kg skalade rödbetor

200 g gul lök (2 lökar)

10 g vitlök (3–4 klyftor)

1,5 tsk malen koriander

1,5 krm malen kryddnejlika

20 g salt (4 tsk finkornigt)

ev honung

1. Riv rödbetorna grovt. Skala och skiva löken och vitlöken tunt.

2. Lägg rödbeta, lök och vitlök i en bunke. Tillsätt koriander, kryddnejlika och salt och massera grönsakerna tills de släpper ordentligt med vätska.

3. Tryck ner blandningen i en glasburk som rymmer 1,5 liter och som har gummiring och bygellås. Se till att de packas tätt. Toppa med vätskan som finns kvar i bunken men lämna minst 5 cm till kanten på burken.

4. Används påstricket (se punkt 5 i svartkålsreceptet).

5. Låt burken stå på en tallrik i rumstemperatur i 30 dagar. Sätt gärna en plastpåse lite löst över burken. Rödbeta fermenteras intensivt och det kan därför stänka från burken. Plastpåsen förhindrar att stänken når så långt.

6. Kör grönsakerna i en mixer till slät konsistens. Smaka av ketchupen och tillsätt eventuellt mer salt eller kryddor om det skulle behövas. För mer sötma kan du blanda ner någon tesked honung.

7. Häll upp ketchupen i en eller flera rena flaskor och fyll dem nästan ända upp. Låt mogna i kylskåp i ytterligare minst 14 dagar.

Tips: Öppna flaskorna försiktigt första gången, gärna över diskhon och med en disktrasa över locket. Rödbeta kan efterfermentera i kylskåpet och orsaka stänk.