Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-30 13:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/rodbetssoppa-med-fetaostkram-och-kumminvafflor/

RECEPT

Rödbetssoppa med fetaostkräm och kumminvåfflor

DN Text
Bild: Fredrik Funck

Soppan kan göras helt vegetarisk med grönsaksbuljong eller annars med hönsbuljong och stekta bacontärningar som toppning. En klick gräddfil eller matyoghurt är också gott att toppa med.

Det finns flera sorter av den krämigare och fetare yoghurten, 7–10 procent fett, i mejerihyllorna. Matyoghurt, Medelhavsinspirerad mat-yoghurt, mezeyoghurt, grekisk och turkisk yoghurt; alla är goda i kalla såser och till matlagning. De flesta är inte kokbara eftersom de då blir gryniga. Men en mindre mängd brukar man kunna använda om man bara tar en matsked i taget som får koka in.

Skala och riv rödbetorna på råkostjärn. Finstrimla vitkålen, det går smidigt med osthyvel. Hacka löken. Stek rödbetor, kål och lök i lite olja några minuter under omrörning. Häll på vatten och buljongtärning samt vinäger och tillsätt kummin. Låt koka på svag värme ca 10 minuter.

Om så önskas: Stek bacon eller fläsktärningar och lägg i soppan. Smaka av med salt och peppar.

Rör ihop crème fraiche och mosad ost och lägg en klick i varje portion. Eller ringla i enbart gräddfil/matyoghurt.

Grädda våfflor av våffelmix blandat med riven ost och kummin och servera till.