Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 07:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/rodbetstarta/

Recept

Rödbetstårta

Rödbetstårta. Foto: Marie Mandelmann

Rödbetan gör sig lika bra som statist på var­dagstallriken som i huvudrollen på ett tårtfat.

Rätta artikel

1. Värm ugnen till 175 grader (varmluft 160).

2. Smörj och bröa en rund bakform, 20 cm i diameter.

3. Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Skala och riv rödbetorna fint, du behöver 2 dl. Lägg det rivna i en sil över en bunke och pressa ur saften. Spara den till glasyren.

4. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke och rör ner det smälta smöret och mjölken. Blanda resten av ingredienserna till kakbottnen i en annan bunke, häll i ägg­smeten och rör ihop. Vänd ner rödbetorna.

5. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 50–60 minuter. Låt svalna något innan du stjälper upp kakan på ett galler.

6. Chokladkräm: Hacka chokladen. Värm grädden i en kastrull på svag värme, ta av från spisen och blanda ner chokladen. Rör tills chokladen har löst sig.

7. Skär kakan så att du får tre tårtbottnar och lägg dem på ett fat. Bred chokladkräm mellan bottnarna.

8. Glasyr: Vispa smör och florsocker till en fluffig och slät smet. Vispa i färskosten, droppa i rödbetssaften och blanda till en slät kräm igen. Bred och spritsa ut glasyren, toppa med riven choklad och kakaopulver.