Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 22:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/rokig-portabelloburgare-med-karamelliserad-lok/

Recept

Rökig portabelloburgare med karamelliserad lök

Rökig portabelloburgare med karamelliserad lök. Foto: Linus Hallgren

Portabelloburgare är en riktig vegoklassiker och det är minsann inte svårt att förstå. Den väldigt ”köttiga” svampen passar strålande ihop med rökiga toner. Och den karamelliserade löken kommer att bli en favorit på sommarens alla fester.

Rätta artikel

1. Vrid av foten på svamparna och lägg ner hattarna i en form eller djup tallrik.

2. Rökig marinad: Blanda ihop ketchup, chipotlepasta, farinsocker, vitvinsvinäger, rökt paprikapulver, kajennpeppar och salt i en skål. Kleta ut ungefär hälften på portabellosvamparna. Vänd runt så att de täcks helt. Låt marinera i minst 30 minuter. 

3. Karamelliserad lök: Skiva lökarna och fräs i oljan på medelhög värme tills de mjuknar och får färg. Det tar ungefär 15 minuter. 

4. Strö över sockret och låt fräsa i 1 minut till. Häll på ölet eller vattnet och låt koka in. När löken är riktigt mjuk är den klar.

5. Lägg svamparna på grillen och grilla tills de har fått fina ränder. Grilla hamburgerbröden lätt. 

6. Fördela portabellosvamparna på underdelen av hamburgerbröden. Ringla över den resterande marinaden. Toppa med sallad, tomat, rödlök och karamelliserad lök och lägg de återstående bröden ovanpå.