Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 00:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/rosmarinketchup/

Recept

Rosmarin­ketchup

Den här hopkokta ketchupen gör lammburgaren spännande. Såsen är typiskt amerikansk med många smaker bråkar om utrymmet och rik och livlig smak. Man kan byta ut rosmarin mot någon annan ört om så vill, exempelvis oregano, timjan, salvia eller kyndel.

1. Fräs rödlök och paprika i olivoljan under omrörning i en tjockbottnad kastrull tills alltsammans mjuknar utan att bli brynt.

2. Tillsätt paprikapulver, kryddnejlika och tomatpuré. Fräs ytterligare någon minut under omrörning.

3. Tillsätt tomatpuré, senap, ketchup, soja, rosmarin, salt, socker, vinäger och vatten.

4. Låt sjuda utan lock på låg värme i cirka 20 minuter tills såsen blir tjock som ketchup. Om såsen håller på att koka torr, häll i lite vatten.

5. Smaka av såsen. Den ska smak rejält med salt, söt och surt. Servera kall på hamburgare av olika slag eller till en grillad bit kött eller fisk. Man mixa den om man vill ha en slät ketchup.