Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 17:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/rosmarinstekt-kyckling-med-citrongronsaker-och-creme-pa-kalrot/

Recept

Rosmarinstekt kyckling med citrongrönsaker och crème på kålrot

Jag föredrar kyckling med skinn, gärna majskyckling från Bjäre för att det blir mycket godare men det kan vara svårt att hitta. Fy skäms, butikerna! Den här rätten baseras på grönsaker. Om man är rädd för kålrot så kan man byta ut den mot till exempel rotselleri (som nästan blir ännu godare). Har man en kräm behövs ingen sås. Olivoljan som blir när man värmer citrongrönsakerna är sjukt god.

1. Sätt ugnen på 100 grader. Putsa kycklingen och plocka rosmarinen. Gnid in kycklingen med rosmarin, salt och svartpeppar.

2. Bryn kycklingen i olja och smör. Baka i ugnen ca 30 minuter till en innertemperatur på 65 grader (använd stektermometer).

3. Gör kålrotscrèmen. Skär kålrot, lök och vitlök i mindre bitar. Koka mjuk i mjölken och grädden tillsammans med rosmarinkvisten.

4. Ta bort rosmarinen och sila av vätskan i en bunke. Mixa kålrot, lök och vitlök till krämig konsistens med ca 1–2 dl av den avrunna kokvätskan. Smaka av med citronsaft och salt.

5. Gör citrongrönsakerna. Koka grönsakerna mjuka i saltat vatten. Kyl i kallvatten.

6. Värm grönsakerna i olivolja och tillsätt citronskal vid servering.

7. Vid servering: Skär upp kycklingen och lägg upp på tallriken. Fördela crème och grönsaker. Garnera gärna med krasse.

Kronstams vintips
Kyckling och kalkon smakar många gånger minst lika bra med vitt vin, men så här års föredrar jag rött. Prova 2007 Montepulciano d'Abruzzo (nr 2337, 55 kr) eller det lyxigare 2006 Musella Valpolicella Superiore (nr 2393, 99 kr).