Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 01:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/rostad-grissida-med-dopp-vid-sidan/

Recept

Rostad grissida med dopp vid sidan

Rimma din egen grissida och smaksätt den med sotad purjolök. Då får du inte bara ett fantastiskt gott kött utan också ett perfekt dopp i grytan.
Rätta artikel

1. Koka upp alla ingredienser till lagen och låt svalna helt.

2. Lägg i köttet så att det täcks ordentligt och ställ i kylskåp. Låt rimma i 24 timmar.

3. Gör kryddaskan. Sätt ugnen på 150 grader. Lägg purjolöken på en plåt med bakplåtspapper på och baka i ugnen tills den är mörk och torr.

4. Strö ut örterna ovanpå och låt alltihop torka på plåten över natten.

5. Mixa alltsammans till ett pulver tillsammans med salt, socker och peppar.

6. Sätt ugnen på 140 grader. Ta upp köttet och torka av det med hushållspapper (spara örterna från rimlagen). Gnid in det med krydd­askan.

7. ”Kryssa” fläsket på fettsidan och lägg det på ett galler. Ställ en ugnsfast form med 1 liter kycklingbuljong samt örterna från rimlagen under.

8. Baka i ugn tills en kniv lätt glider igenom, ca 1 ½ timme.

9. Slå in fläsket i bakplåtspapper och sätt under press mellan två plåtar med en tung kastrull eller liknande ovanpå. Ställ kallt, gärna i kylen om plats finns. Skär i skivor före servering.

10. Sila av spadet, och smaka av så har du ett perfekt dopp för vörtbrödet.