Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-20 16:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/rostade-vaxbonor-stekt-gemsallad-citron-och-farsk-hasselnot/

Recept

Rostade vaxbönor, stekt gemsallad, citron och färsk hasselnöt

Foto: Anette Nantell

Gemsallad är små och fasta salladshuvuden som blir extra goda om man steker dem. Att rosta vaxbönorna i ugnen ger även dem lite extra smak. I stället för färska hasselnötter kan man också använda blötlagda mandlar.

1. Sätt ugnen på 200 grader. Snoppa vaxbönorna och rosta dem i ugnen med salt och sparsamt med olivolja i 5 minuter.
2. Dela, skölj och torka gemsalladen noggrant och stek den sedan med snittytan nedåt i en het, torr panna. Salta sedan stekytan lätt.
3. Knäck hasselnötterna och hacka dem grovt. ”Filea” citronen genom att skära bort skalet och sedan skära ut hinnfria klyftor. Kläm juicen från innanmätet över den stekta salladen. Skär eventuellt de rena klyftorna i mindre bitar om citronen är stor.
4. Vid servering: Lägg salladen i botten och toppa med bönorna, citronfiléer, och hackad hasselnöt. Ringla lite god olivolja över salladen.