Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Recept

Saffranskaka i långpanna med mandelmassa, russin och pärlsocker

Foto: Beatrice Lundborg

Har du inte hunnit baka några lussebullar? Ingen fara, det här är minst lika gott och går jättefort!

Ingredienser.Saffranskaka i långpanna med mandelmassa, russin och pärlsocker

Portioner: 1 kaka

Tid: 45 minuter

200 g smör
1/2 pkt saffran
1,5 dl mjölk
2 ägg
3 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
125 g mandelmassa
russin efter smak
pärlsocker till garnering

1. Sätt ugnen på 180 grader varmluft (eller 200 grader i vanlig ugn). Smält smöret försiktigt i en liten kastrull tillsammans med saffran. Blanda ner den kalla mjölken.

2. Vispa ägg och socker ordentligt så att det blir ljusgult och fluffigt. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i äggfluffet för att undvika klumpar. Vänd försiktigt ihop smeten så att den fortfarande är fluffig men tills alla klumpar är borta.

3. Riv mandelmassan ganska fint och blanda ner i smeten. Vänd slutligen ner saffransmjölken. Om du gillar russin är det bara att slänga i en näve – men det är minst lika gott utan.

4. Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper i botten eller annan smörjd form. Strö över pärlsocker. Baka i ugnen tills du kan stoppa ner en sticka i mitten av kakan utan att den blir kladdig, det kan ta mellan 12 och 25 minuter beroende på ugn. Ska kakan sparas till senare går den bra att frysa.

Fler recept med saffran:
Världens godaste lussebullar
- två degar slås ihop till en, men det är inte komplicerat.
Saffransbröd
- klassiskt recept på lussebullar.
Luciamuffins med saffran
- gör stora eller små muffins med russin i.
Saffransgifflar
- med mandelmassa inuti och pärlsocker utanpå.