Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-16 12:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/saffransparon/

Recept

Saffranspäron

1. Skala päronen och dela dem på mitten. Lägg dem i citronvatten så att de inte blir bruna.

2. Koka ihop socker, vatten och kryddor tills sockret har löst sig.

3. Lägg ner päronen i lagen och låt dem koka 10–15 minuter. Det är viktigt att päronen inte kokar för länge – de ska ha tuggmotståndet kvar.

4. Diska burkar och lock noga i kokhett vatten. Torka dem upp och ned. Ställ in burkarna i en 100 grader varm ugn.

5. Placera de fortfarande heta päronhalvorna i burkarna (varma inläggningar läggs i varma burkar, kalla inläggningar i kalla) och fyll sedan med sockerlag upp till kanten. Skruva på locken och se till att det blir vakuum i burkarna genom att sätta in dem på låg värme (cirka 80 grader) i ugnen. När locken fått en liten bula mitt på är det klart.

6. Servera gärna päronen med glass eller lättvispad grädde. Förvara inläggningen svalt för lång hållbarhet.