En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-28 23:26
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/saffransrutor/
Saffransrutor
Få ut mer av DN som inloggad
Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
Sätt ugnen på 175 grader. Klä en långpanna, cirka 20x30 cm, med bakplåtspapper eller smörj och bröa formen.
Häll mjöl, socker, bakpulver och salt i en bunke eller i matberedarens skål och lägg i smöret skuret i tärningar. Nyp ihop till en smulig deg, alternativt blanda i matberedaren.
Blanda filmjölken med saffran och häll i skålen liksom ägget och vattnet. Blanda väl. Blanda i russinen. Om man använder beredare måste det förstås göras efteråt för hand så inte kniven skär sönder russinen. Häll smeten i långpannan, strö över grovhackad mandel och pärlsocker och sätt in i ugnen. Grädda cirka 35 minuter eller tills brödet är torrt inuti och ytan har fått färg och blivit lite sprickig.
Låt brödet svalna innan det läggs upp på en skärbräda och delas i rutor eller skivor.
Det går fint att frysa det bröd som inte behövs för stunden. Det är godast färskt eller nyss tinat.