Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-17 09:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/sagosoppa-med-jackfruit/

Recept

Sagosoppa med jackfruit

DN Text

Det här är en thaisoppa med sagogryn, som är ett majsstärkelsegryn och den thailändska söta frukten jackfruit. Jackfruit är vardagsmat för thailändarna och är lika vanligt där som lingon är hos oss. Den är lätt att få tag i på burk.

1960- och 70-talets färgade majsstärkelsegryn, "sagogrynet", försvann från hyllorna i Sverige efter livsmedelsverkets varningar, men ofärgade finns att köpa i välsorterade matvarubutiker och i affärer som importerar asiatisk och österländsk mat. Thaisoppan serveras kall.

Koka upp vattnet och tillsätt sagogrynen , låt sjuda ca 20-30 minuter. Skölj sedan under rinnande kallt vatten. Grynen ska bli kalla. Koka ihop en sockerlag som får stå och svalna.

Hacka jackfruiten och blanda samman sagogryn, kokosmjölk och sockerlag och häll upp i en skål eller ett glas. Krossa 2 isbitar per portion och toppa med skivade jordgubbar, beräkna 4-6 jordgubbar per portion och garnera gärna med lite färsk mynta.

Soppan passar utmärkt som efterrätt efter en riktigt tung måltid.