Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-16 17:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/salade-nicoise/

Recept

Salade niçoise

Egentligen ska "mesclun", en blandning av olika små salladssorter som är typisk för Nice, vara grund i denna sallad. I Nice använder man raka sardellfiléer, inte hoprullade med en kapris i mitten.

Gör så här:

1. Tvätta grönsakerna. Låt stjälkarna/bladen vara kvar på rädisorna. Gnid salladsskålen med en bit av vitlöksklyftan och lägg i salladsbladen. Skär tomaterna i klyftor, lägg dem på salladsbladen, salta lite.

2. Skär gurkan, sellerin, paprikan och löken och lägg allt ovanpå tomaterna. Lägg på rädisorna och salta lite igen.

3. Lägg på tonfisken i ganska stora bitar, klipp över basilikabladen och garnera sist med äggklyftorna, sardellerna och oliverna.

4. Häll på olivoljan precis före servering, peppra och blanda sedan salladen försiktigt vid bordet.

Det är tillåtet att använda lite rödvinsvinäger men det är inte vanligt.