Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-19 04:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/salamigryta/

Recept

Salamigryta

Den här grytan är nykomponerad och inte med i "Långkok". Det är faktiskt en av de godaste grytor jag gjort. Sås, vitlök, lök och korv smälter till en härlig sås som klänger sig fast vid köttbitarna.

1. Putsa köttet från fett och senor och skär det i 4–5 centimeter tjocka bitar.

2. Salta och peppra köttbitarna och bryn dem noga på alla sidor i smör i en stekpanna. Lyft över bitarna i en stekgryta. Vispa ur stekpannan och häll över spadet
i grytan.

3. Bryn löken och vitlöken i stekpannan i matoljan tills bitarna mjuknar och blir genomskinliga, tillsätt tomatpurén och
låt fräsa ytterligare någon minut.
Pudra över vetemjölet, rör om och låt fräsa ännu 1 minut. Ös över alltsammans i grytan.

4. Häll i buljongen och det röda vinet i grytan. Stöt fänkålsfröna och ös ner dem i grytan. Finstrimla salamin och rör ner i grytan.

5. Blanda väl och låt alltsammans sjuda i 1 ½ timme tills köttet blir riktigt mört. Servera med kokt potatis, potatis gnocchi eller pasta.

KRONSTAM TIPSAR
Det här blir dagens middag i vår familj. Vitlök och fänkål är en strålande kombination och med salami i grytan blir det förstås italienskt i glasen. Vad sägs om 2005 Brolio Chianti Classico (nr 6941, 68 kr)? Eller 2006 Montepulciano d’Abruzzo Bianchi (nr 7126, 60 kr) om du vill ha något billigare.