Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-21 03:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/sallad-med-falafel-labneh-och-muhammara/

Recept

Sallad med falafel, labneh och muhammara

Foto: Beatrice Lundborg

Att göra sin egen falafel blir absolut godast. Här serveras de som små munsbitar på salladsblad med labneh (en syrlig vitost som finns i butiker med mellanösternsortiment), frasiga pitabröd, kryddpastan muhammara och fattoushdressing.

1. Blötlägg kikärtorna i ett dygn.
2. Muhammara: Mixa alla ingredienser till en grov massa.
3. Blanda alla ingredienser till fattoush­dressingen.
4. Skär libabröden i små rektanglar och stek dem frasiga i olivolja. Plocka isär salladsbladen. Plocka kärnorna ur granatäpplet.
5. Mal lök, purjo, vitlök och chili tillsammans med blötlagda kikärtor i en köttkvarn. Blanda med potatis, persilja, citron och kryddor. Smaka av. Forma till små bollar. Stek försiktigt i rikligt med olja.
6. Montera: Lägg ut salladsbladen på ett stort fat. Fördela övriga ingredienser på, så att man lätt kan ta en salladswrap med falafel, labneh, muhammara och brödrektanglar. Ringla över fattoushdressing.