Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-24 02:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/sallad-med-getyoghurtost/

Recept

Sallad med getyoghurtost

I så kallade invandrarbutiker finns det ofta små krämiga vita ostbollar gjorda av yoghurt av getmjölk (och ibland av komjölk), som ligger i olja. De kan vara från Bulgarien eller från Mellanöstern och har en härlig och djup syrlighet. I den här rätten kan de ersättas av fransk getost, men det blir inte riktigt samma sak.

1. Lägg oliverna i en bunke med kallt vatten (för att göra dem lite mindre salta). Låt stå i 10 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Ta upp ostkulorna ur oljan och låt rinna av i sil eller durkslag. Skär tomaterna i halvor. Salta dem.

3. Lägg oliverna och tomathalvorna i en ugnsfast form (eller på en plåt) och baka 12–15 minuter. Oliverna och tomaterna ska bli skrynkliga men får inte bli brända. Ta ut dem och låt svalna.

4. Under tiden, riv spenatbladen i mindre bitar om det behövs. Skär gurkan i tärningar eller halvmånar.

5. Arrangera osten, oliverna, tomaterna (som ska vara lite mosiga), spenat och gurka i en skål eller på ett stort fat. Ringla över olivolja och strö över salt. Servera på en gång.