Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 05:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/sallad-romanoff/

Recept

Sallad Romanoff

Foto: Eva Tedesjö

Denna sallad, som Tore Wretman berättar om i sin bok ”Meny”, har inget med den ryska tsarfamiljen att göra, utan var husets sallad på den legendariska restaurangen Romanoff’s i Beverly Hills där celebriteter flockades på 40- och 50-talen. Jag har gjort min egen version där äggen inte är löskokade utan förlorade.

I originalet förordas kokt kött, kalvhuvud eller oxbringa. Jag tog rökt sidfläsk som kokades en halvtimme i soja och rött vin, men man kan använda vilket mjukt smakande kött som helst. Det är lite jobb med salladen, men det mesta kan göras i god tid innan.

1. Pochera äggen (se recept nedan). Sjud köttbiten i rödvin, soja och vatten i en halvtimme på medelstark värme utan lock. Ta av från värmen och låt svalna. Ta upp och låt kallna. Strimla fint.
2. Strimla salladssorterna och rödkålen. Skiva champinjonerna fint. Salta och krydda dem med chiliflakes.
3. Mosa sardellerna noga med en gaffel. Blanda detta med resten av alla ingredienserna (något salt behövs inte).
4. Arrangera ägg, sallad, svamp och strimlat kött på assietter eller lägg i en stor salladsskål. Häll såsen över.

Pochera ägg:
1.
Koka upp vatten, salt och vinäger i en vid kastrull. Knäck ett ägg i taget i en kopp och låt det sedan glida ner i vattnet. Efter en stund lindar sig vitan kring gulan. Upprepa med alla fyra äggen.
2. Låt äggen sjuda i 3–4 minuter. Fiska upp dem försiktigt med hålslev och lägg i en bunke med kallt vatten. När alla ägg är pocherade, häll av vattnet från skålen och förvara i kylskåp tills de ska användas.