Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Recept

Sara: Rosa prinsesstårta med jordgubbsgrädde

En prinsesstårta ska ju egentligen vara grön, men i dag får den vara superprinsessig i rosa och spets. Man kan göra en snabbvariant av krämen genom att mixa jordgubbssylt med marsankräm, men det blir mycket godare om man kokar den själv.
Ingredienser. Sara: Rosa prinsesstårta med jordgubbsgrädde

Portioner: 1 tårta, ca 10 portioner

1 tårtbotten enligt grundrecept
Vanilj- och jordgubbskräm:
½ vaniljstång
2 ½ dl mjölk
2 äggulor
1 msk strösocker
2 msk maizenamjöl
25 g smör
1 ½ dl jordgubbssylt
2 msk pressad citronsaft
Glasskräm:
1 l grädde
1 ½ dl vanilj- och jordgubbskräm
Marsipanlock med spetsmönster:
500 g marsipan
rosa karamellfärg
florsocker
en spetsgardin

1. Vanilj- och jordgubbskrämen: Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg både frön och stång tillsammans med mjölken i en rostfri kastrull. Låt koka upp, ta sedan av från plattan. Ta upp vaniljstången.

2. Vispa ihop äggulor, socker och maizenamjöl, häll den varma mjölken över och blanda ihop. Häll tillbaka i kastrullen, värm försiktigt upp under omrörning och låt sjuda tills krämen tjocknar. Låt svalna något, rör sedan ner smöret. Sila krämen.

3. Mixa jordgubbssylten tills den är helt slät. Blanda vaniljkräm, sylt och citronsaft, låt svalna i kyl.

4. Glasskrämen: Vispa grädden hårt. Blanda sedan ner 1 ½ dl av vanilj- och jordgubbskrämen till en jämn och fin glasskräm.

5. Dela tårtbottnen i tre delar och lägg resten av vanilj- och jordgubbs­krämen på den nedre botten. På nästa botten lägger du ett centimeter­tjockt lager glasskräm. Avsluta med att stryka hela tårtan med resterande glasskräm till en jämn och fin kulle. Lägg över på ett tårtfat.

6. Knåda in rosa karamellfärg i marsipanen, och kavla ut till en rund form, stor nog för att täcka tårtan. Lägg över den på ett bakplåtspapper som är mjölat med florsocker. Täck med en spetsgardin (inte för små maskor) och släta ut. Sikta över ett jämnt lager florsocker så att du knappt kan ana den rosa färgen under. Ta varsamt men bestämt bort gardinen. Lyft locket försiktigt och lägg det över tårtan, utan att nudda den pudrade ytan (förutom allra längst ut medan du formar locket runt tårtan). Skär bort överflödig marsipan och sätt ett spetsband runt för att maskera eventuella fadäser i nedre kanten.