Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Recept

Schnitzel cordon bleu

Foto: Erik Ardelius

Detta är en schnitzel som fyllts med skinka och ost innan den dubbelpaneras – en ganska mastig historia alltså. Men god! ”Cordon bleu” betyder ungefär ”blått band”, och var ursprungligen det band medlemmarna i de förnäma riddarordnarna fick bära. Betydelsen kom att överföras till rätter av högsta klass. Här finns också recept på tillbehöret potatissallad.

Ingredienser. Schnitzel cordon bleu

4 personer
4 skivor kalvinnanlår, à 150 gram
4-8 skivor skinka, till exempel rökt schwarzwaldskinka
4-8 skivor ost, t ex emmentaler eller gruyère
½ kg vetemjöl
4-5 ägg
0,5-0,7 kg ströbröd
50 g smör
4 dl rapsolja
salt

Potatissallad:
4 portioner
800 gram delikatesspotatis med skal
1 liten rödlök
1 dl ättiksprit (12 %)
2 dl socker
3 dl vatten
Ungersk tartarsås:
3 dl majonnäs
1 ½ dl gräddfil
1 msk dijonsenap
1 tsk florsocker
½ dl vitt vin (till exempel chardonnay)
salt
svartpeppar
citronjuice
strimlad persilja till garnering

1. Skär köttet i fyra skivor om det inte redan är skivat. Putsa köttet om det behövs och skär ett kort snitt genom eventuella senor för att förhindra att de drar ihop sig under stekningen. Lägg plastfolie över och under köttskivan. Banka ut en skiva i taget köttet med en köttklubba, tills skivan är 2-3 mm tjock. Banka inte för hårt, då går fibrerna i köttet sönder och det blir trasigt. Salta på köttet.
2. På varje skiva kött: lägg en skiva ost och en skiva skinka. Vik ihop köttbiten på mitten så att ost och skinka hamnar i mitten.
3. Ta fram tre stora djupa tallrikar. Häll upp mjölet i en av dem. Vispa ihop äggen i den andra tills det är en homogen smet, och häll ströbröd i den tredje.
4. Vänd köttet i vetemjöl.
5. Vänd köttet i det uppvispade ägget.
6. Vänd köttet noga i ströbröd, så att det täcker över allt. Köp gärna ströbröd på bageriet, det har bättre struktur men man kan också använda asiatiskt ströbröd (panko) eller göra sitt eget av torkat vitt bröd som man krossar själv.
7. Vänd köttet i ägg ytterligare en gång, och därefter en sista gång i ströbröd.
8. Värm upp en stor stekpanna – gärna av gjutjärn och med höga kanter – till nästan högsta värme (80 procent av maxvärme brukar vara lagom). Lägg i rejält med olja och smör – den ska nästan bada i fett, vänta tills smöret smält och lägg ner en schnitzel. Stek en i taget tills de är gyllenbruna, vänd och stek på andra sidan. Byt fettet mellan stekomgångarna om det är brända ströbrödsrester i det.
9. Lägg över på hushållspapper och låt fettet rinna av så att schnitzeln blir krispig och gyllenbrun. Gör om proceduren för de övriga schnitzlarna. En bra cordon bleu är saftig i mitten och osten ska ha smält.
10. Servera med grönsallad med vinägrett och potatissallad.

Potatissallad:
Den kokta potatisen får marinera i en ättikslag över natten, dagen efter blandar man ihop tartarsåsen. Resultatet blir en potatissallad som är både söt, syrlig och krämig.
1. Koka potatisarna med skal tills de är precis mjuka. Hacka rödlöken.
2. Blanda ihop en lag av ättika, socker och vatten. Vispa tills sockret löst sig.
3. Dela potatisarna på mitten. Lägg potatis och rödlök i lagen och låt stå kallt över natten.
4. Inför servering: Blanda ihop tartarsåsen, smaka av med salt, peppar och citronjuice. Häll av ättikslagen och blanda ner potatis och rödlök i såsen. Garnera eventuellt med lite persilja.