Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-19 01:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/semlor/

Recept

Semlor

DN Text

Värm mjölken till fingerljummet (max 37 grader). Häll mjölk, smöret i klickar, smulad jäst, kesella, salt och socker och stött kardemumma (frön man krossar själv i mortel har mest smak) i en skål och blanda. Arbeta in så mycket mjöl som behövs för att få en smidig, inte alltför stadig deg. Jäs degen övertäckt i cirka 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

Stjälp upp den jästa degen och knåda den. Forma den till en längd som skärs i 16 jämnstora bitar. Rulla varje till en rund bulle

Jäs bullarna på plåt i cirka 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda bullarna till fin färg, cirka 11 minuter, mitt i ugnen. Låt svalna.

Skär av ett lock och gröp ur lite inkråm ur varje bulle som ska bli semla. Blanda ungefär hälften av inkråmet med mandelmassan och några matskedar mjölk. Vispa grädden.

Fyll semlorna med en klick mandelmassa och vispgrädde. Lägg på locket och strö pudersocker över.