Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-17 06:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/sesambakad-lax-med-sval-koriandersas/

Recept

Sesambakad lax med sval koriandersås

Foto: David Back

En fräsch fiskrätt med massor av smak som går mycket snabbt att laga till. Är ni många är det enkelt att dubbla receptet och då kanske använda sig av en hel laxsida som får steka med skinnsidan ner. Grillad lime är ett trevligt och snyggt tillbehör. Använd grillpanna eller ugnens grillfunktion på högsta värme.

1. Koriandersåsen kan du blanda ihop i god tid, men först måste sweetchiliblandningen göras eftersom det är svårt att riva skalet när du väl har pressat limefrukten: Riv skalet från limen och blanda med sesamolja, sweetchilisås och pressad vitlök. Ställ åt sidan.

2. Hacka blad och mjälla stjälkar från koriandern och blanda med crème fraiche, och limesaft. Reglera sältan med fisksås. Ställ svalt.

3. Sätt ugnen på 250 grader. Skölj och torka av laxen. Salta och peppra runt om. Lägg den på en bakplåtspappersklädd plåt.

4. Bred sweetchiliblandningen över laxen och strö över sesamfröna. Baka mitt i ugnen tills laxen får fin färg, 15–20 minuter.

5. Servera med koriandersåsen, nykokt färskpotatis, sparrispotatis eller basmatiris och en enkel grönsallad.