Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-16 10:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/sformato-di-porro-con-bagna-cauda-purjoloksmousse-med-sardellsas/

RECEPT

Sformato di porro con bagna caüda - purjolöksmousse med sardellsås

DN Text

En underbar mild mousse på purjolök som matchas perfekt av en varm sardellsås. Trots den stora mängden vitlök blir smaken rund och mjuk.

1. Börja med såsen. Skala vitlöksklyftorna och lägg dessa i en liten gryta, gärna av keramik som ger en jämnare värme. Häll på olivolja så att vitlöksklyftorna täcks. Värm sedan grytan mycket försiktigt, vitlöken får inte steka och skall inte alls ta färg.

2. Efter 20–25 minuter är vitlöken så mjuk att man med lätthet kan pressa sönder den med en gaffel. Tillsätt sardellerna och låt alltsammans sjuda samman till en jämn sås.

3. Strimla under tiden purjon fint och stek den långsamt i panna med lite olivolja tills den är helt mjuk. Finfördela sedan purjon i mixer. Tillsätt béchamelsås, parmesan och ägg. Blanda till en jämn tämligen tjock kräm. Smaka av med salt, peppar och riven muskot.

4. Häll upp i en smörad och mjölad ugnsfast rund form med höga kanter och gratinera puddingen i 180 grader i 25–30 minuter till dess den har fått en vacker färg. Låt svalna något och häll den varma sardellsåsen över.