Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-18 03:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/siciliansk-parmigiana-di-zucchine/

Recept

Siciliansk parmigiana di zucchine

Foto: Johanna Frenkel

Det här är ett klassiskt italienskt recept som påminner om lasagne men med zucchini i stället för lasagneplattor. Färsk mynta i tomatsåsen ger en underbar och oväntad smakkombination.

1. Sätt ugnen på 200 grader och grill­effekt. Skiva zucchinin tunt på längden, ungefär 7 mm tjocka skivor. Lägg skivorna i ett durkslag, strö 5 tsk salt över och rör om ordentligt. Låt ligga i cirka 30 minuter så att en del vätska dras ur.


2. Skala äggen under tiden och skär också dem i 7 mm tjocka skivor.


3. Skölj zucchiniskivorna och klappa dem torra med hushållspapper. Pensla skivorna med olivolja och grilla dem i ugnen i 10 minuter eller tills de blivit gyllenbruna, vänd dem efter 5 minuter. Man kan också grilla dem i en grillpanna.


4. Gör gratängen så här: Stäng av grill­effekten men behåll ugnen på 200-gradig värme. Häll lite tomatsås i en ugnsform (25 x 30 cm). Lägg på ett lager zucchiniskivor, sedan mozzarellaskivor, äggskivor, parmesan, basilikablad, myntablad och svartpeppar. Upprepa proceduren.


5. Avsluta med ett lager zucchiniskivor och täck dem sedan helt med det sista av tomatsåsen och parmesanosten. Ugnsbaka i 40 minuter eller tills osten är gyllenbrun och bubblar. Ta ut formen ur ugnen och låt vila i ungefär 5 minuter före servering.