Servera gärna sjömansbiffen med saltgurka och inlagda rödbetor. Den håller 2–3 dagar i kylen och kan med fördel frysas in.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-28 21:03
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/sjomansbiff-1/
Sjömansbiff
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skiva löken och bryn den i cirka 50 gram smör tills den har fått fin färg. Pudra på vetemjölet, tillsätt tomatpurén och fräs ordentligt.
2. Krossa tio av kryddpepparkornen. Tillsätt all kryddpeppar och timjan.
3. Häll på ölet och koka ur, eller deglacera som det så fint heter, stekpannan. Häll allt i en gryta, slå på buljongen och tillsätt lagerblad, svartpeppar och vinäger, som hjälper till att balansera beskan från ölen. Smaka av med salt.
4. Skiva potatisen i 1 cm tjocka skivor och bryn den i resten av smöret tills den får lite färg.
5. Skiva högrevet i 1,5–2 cm tjocka skivor. Varva potatis och kött i en ugnssäker gryta.
6. Häll över buljongen. Tillaga i ugn i 200 grader i ca 20 minuter.