Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-15 15:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/skarp-solsallad/

Recept

Skarp solsallad

Skarpsill fiskas längs de svenska kusterna och bestånden har ökat de senaste åren. Skarpsill tillhör de arter som vi kan äta mer av. En sorts skarpsill heter brissling och när den säljs på burk kallas den brissling-sardin. (Äkta sardiner fiskas däremot i Medelhavet och är lite större.) Vanligaste salunamnet är trots allt ansjovis och som sådan används skarpsillen i svenska traditionella rätter som Janssons frestelse, gubbröra och solöga. Här serveras solögat på en bädd av skivad potatis och blir därmed en mättande sallad.

Skala den kokta potatisen. Skiva potatisen och bred ut potatisskivorna på ett stort fat. Strö över lite örtsalt.

Hacka ansjovisen eller lägg filéerna hela i en ring på fatet.

Hacka rödbetorna fint. Skala och hacka löken och persiljan.

Lägg lök, rödbetor, kapris och persilja i ringar runt ansjovisen.

Lägg äggulorna i mitten.

Pressa citron över persiljan och strö till sist över lite grovmalen svartpeppar.