Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-21 13:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/smagurkor-i-miso/

Recept

Smågurkor i miso

Foto: Fredrik Funck

Det här är ett lantligt japanskt recept. Lite som svensk pressgurka. Gurkskivorna äts som tillbehör till varmrätter eller tillsammans med annat småplock som bitar av tofu (kryddade med torkad chili och sesamolja) och färska sojabönor (med finhackad färsk medelstark chili och några droppar soja). Gurkorna ska ätas samma dag de lagas.

1. Skär gurkorna i tunna skivor, cirka 2 millimeter. Salta dem och låt stå i 15 minuter.
2. Ta upp en näve gurka i taget och pressa bort vattnet.
3. Stöt sesamfröna i en mortel tills de börjar bli mosiga. Blanda i miso och vinäger och mosa ytterligare med stöten.
4. Blanda röran med gurkorna. Servera.
Tips: Man kan göra samma anrättning med Västeråsgurkor eller zucchini.