Det här är ett lantligt japanskt recept. Lite som svensk pressgurka. Gurkskivorna äts som tillbehör till varmrätter eller tillsammans med annat småplock som bitar av tofu (kryddade med torkad chili och sesamolja) och färska sojabönor (med finhackad färsk medelstark chili och några droppar soja). Gurkorna ska ätas samma dag de lagas.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-03 17:54
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/smagurkor-i-miso/
Få ut mer av DN som inloggad
Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
- Följ dina intressen
- Nyhetsbrev
Ingredienser.Smågurkor i miso
1 sats, cirka 8 småportioner
½ timme
800 g smågurkor
1 tsk salt
4 msk sesamfrön
3 msk röd miso eller doenjang
2 msk risvinäger eller 1 ½ msk vitvinsvinäger
1. Skär gurkorna i tunna skivor, cirka 2 millimeter. Salta dem och låt stå i 15 minuter.
2. Ta upp en näve gurka i taget och pressa bort vattnet.
3. Stöt sesamfröna i en mortel tills de börjar bli mosiga. Blanda i miso och vinäger och mosa ytterligare med stöten.
4. Blanda röran med gurkorna. Servera.
Tips: Man kan göra samma anrättning med Västeråsgurkor eller zucchini.