Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-03 17:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/smagurkor-i-miso/

RECEPT

Smågurkor i miso

Foto: Fredrik Funck

Det här är ett lantligt japanskt recept. Lite som svensk pressgurka. Gurkskivorna äts som tillbehör till varmrätter eller tillsammans med annat småplock som bitar av tofu (kryddade med torkad chili och sesamolja) och färska sojabönor (med finhackad färsk medelstark chili och några droppar soja). Gurkorna ska ätas samma dag de lagas.

Ingredienser.Smågurkor i miso

1 sats, cirka 8 småportioner
½ timme
800 g smågurkor
1 tsk salt
4 msk sesamfrön
3 msk röd miso eller doenjang
2 msk risvinäger eller 1 ½ msk vitvinsvinäger

1. Skär gurkorna i tunna skivor, cirka 2 millimeter. Salta dem och låt stå i 15 minuter.
2. Ta upp en näve gurka i taget och pressa bort vattnet.
3. Stöt sesamfröna i en mortel tills de börjar bli mosiga. Blanda i miso och vinäger och mosa ytterligare med stöten.
4. Blanda röran med gurkorna. Servera.
Tips: Man kan göra samma anrättning med Västeråsgurkor eller zucchini.