Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-21 20:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/smakrika-tapas-med-kryddig-korv/

Recept

Smakrika tapas med kryddig korv

En smakrik förrätt i spansk stil. Har man en skvätt sherry kan den hällas i samtidigt med vinägern. Persilja och andra örtkryddor passar att strö över. Man kan öka hettan med lite finhackad chili eller tabasco, gärna grön.

1. Finhacka vitlöksklyftan. Skär löken i skivor. Dela, kärna ur och strimla paprikan. Skär korven i tunna strimlor.
Ta bort stjälken från kaprisen och skär resten i små skivor.

2. Fräs lök och vitlök i en stekpanna i olivoljan på medelgod värme tills löken mjuknar en aning och vitlöken börjar dofta (löken ska inte vara helt mjuk och inget ska bli brynt).

3. Tillsätt paprikastrimlorna och paprikapulvret och låt fräsa ytterligare någon minut.

4. Häll på vinägern och låt den koka in (avdunsta) helt. Ta av pannan från värmen.

5. Låt alltsammans svalna. Blanda i kaprisen och lägg upp på ett fat eller på fyra förrättstallrikar. Servera gärna lantbröd till.

KRONSTAM TIPSAR
För oss som upptäckt sherry som aptitretare är vinvalet här givet. Så också för dig som vill prova något nytt och annorlunda. Klassikern är Tio Pepe Fino (nr 8225, 97 kr) och fördelen är att rotationen av lagret därmed brukar vara snabb på Systemet. Sherry är nämligen världens mest ömtåliga vin. Servera flaska nyöppnad och kylskåpskall. Rosévin är väl knappast det första man lägger i sitt privata vinförråd, men en eller två flaskor får säkert plats. 2006 Gran Feudo Rosado (nr 22501, 59 kr) kan få vem som helst att längta efter sommaren.