Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-23 10:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/sockerstekt-lax-med-nudlar/

Recept

Sockerstekt lax med nudlar

Ibland får man för sig att man ska göra egen sushi. Hur svårt kan det vara, tänker man, det är väl bara att få tyst på den inre självkritikern och ”göra”? Förmågan att laga mat är trots allt medfödd, den väntar bara på att tas i bruk. De vardagliga rörelser som beskriver knivens pumpande mot skärbrädan eller slevens cirklande i pannan har präntats in i mänskligheten genom tusentals generationers upprepning. Först lär sig barn krypa, sedan stå och kort därpå är det moget att gå och hämta en kastrull och vispa béchamel. Eller kärna smör. Eller rulla sushi. ”Så exakt vad väntar man på?” Tänker man. Och sedan slår det en: Man väntar på att middagen ska bli klar någon gång så att man får äta. Helst idag. Och det är där jag kommer in från vänster och föreslår något som smakar misstänkt likt sushi och går på en kvart.
Rätta artikel

1. Skär bort skinnet från laxen. Blanda flingsalt och de två matskedarna socker och klappa in blandningen på fiskens båda sidor. Ställ åt
sidan.

2. Klyv och strimla gurkan fint på längden med potatisskalare. Klyv avokadon, ta bort kärnan, skeda ut och skiva innehållet. Rosta sesamfröna i torr panna tills de fått aningen färg, ta från värmen och ställ åt sidan.

3. Rör ihop risvinäger och den halva decilitern socker tills sockret lösts upp.

4. Koka upp rejält med väl saltat vatten i en stor kastrull. När vattnet kokar, hetta upp lite olja i en stekpanna. Släpp ner nudlarna i det
kokande vattnet och lägg laxen i pannan – laxen blir nämligen klar på samma tid som nudlarna kokar klart – men se upp så att laxen inte bränns.

5. Strö sesamfrön över den stekta laxen, dressa de avrunna nudlarna i den sötade risvinägern och servera med gurka, avokado, gari,
wasabi och japansk soja.