Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-19 18:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/solig-rodvinsstek-med-sidflask-och-kyndel/

Recept

Sölig rödvinsstek med sidfläsk och kyndel

1. Blanda marinaden i en skål, lägg ner steken och täck med plastfolie. Låt stå i kylskåp i cirka 8 timmar.

2. När steken är färdigmarinerad, ta upp den ur marinaden och torka den noga med hushållspapper. Spara marinaden. Sätt ugnen på 125 grader. Salta och peppra steken och bryn den sedan noga i smör och olja i en stekpanna. Linda fläsk eller bacon runtom och stek den i ugnen på galler med en långpanna under. Sätt
i en stektermometer.

3. Laga såsen under tiden: Koka upp marinad och buljong med morotsskivorna. Låt alltsammans sjuda utan lock i 10 minuter. Tillsätt kyndel och låt sjuda någon minut. Mixa såsen tills den blir helt slät (var försiktig, den är het). Tillsätt vatten om den blir för tjock.

4. När köttets innertemperatur når 60 grader (det tar 1-1 1/2 timme beroende på stekens form), tas steken ut och får vila ovanpå spisen i 10 minuter i ett foliepaket. Vispa ur långpannan med lite vatten och häll i såsen tillsammans med saften som runnit ut i foliepaketet. Låt såsen koka upp en sista gång. Smaka av med kajennpeppar, citron, salt och peppar.

5. Skär köttet i tunna skivor och servera med såsen och stuvad potatis eller potatisgratäng.

KRONSTAM TIPSAR
Jens har redan lagt anvisning för
rödvinet i grytan och för glaset följer samma tips: välj bland de eldiga och mulliga röda i veckans vinlista. Syra och strävhet, det röda vinets främsta egenskaper, kan dock balanseras med salt och föredrar du ett lite tuffare vin, så är 2006 Montepulciano d’Abruzzzo (nr 2337, 54 kr, ett utmärkt alternativ.