Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 01:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/solrostahini/

Recept

Solrostahini

Solrostahini. Foto: Simon Bajada

Solrostahini fungerar i recept där du normalt tillsätter vanlig tahini gjord på sesamfrön, som i såser, hummus eller blandad med yoghurt. Den går även att blanda med lite vatten och koka upp som en solrosgrädde eller stuvning till grönsaker och svamp. Bra för den som inte äter klassiska mejeriprodukter.

Rätta artikel

1. Sätt ugnen på 150 grader varmluft.

2. Rosta solrosfröna på en plåt med bakplåtspapper mitt i ugnen cirka 20 minuter.

3. Mixa solroskärnor och olja cirka 10 minuter till en slät och tjock sås. Såsen blir varm och lite oljig när oljan i solrosfröna löses upp. Smaka av med salt.

4. Förvara tahinin i kylen i en väl rengjord glasburk med tättslutande lock. Håller minst 6 månader, men smaka av om den har stått en längre tid i kylen så att inte kärnorna har härsknat.

Tips: Tänk på att låta burkarna svalna innan du stoppar in dem i kylen.