Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-15 20:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/sommarlax-med-chimichurri/

Recept

Sommarlax med chimichurri

Foto: Lars Lindqvist

Chimichurri är en latinamerikansk sås eller dressing med mycket örter som ofta serveras till grillat kött. I den här varianten görs den på koriander och blir toppen till fisk. Köp gärna koriander och persilja i knippa om du har möjlighet, de smakar mer än de taniga små krukor som brukar finnas i grönsaksdisken.

1. Sätt ugnen på 150 grader. Lägg laxen i en ugnsfast form med lite olja i, och skinnsidan nedåt. Salta och peppra och tillaga i ugnen till 55 graders innertemperatur, det tar cirka 30 minuter.


2. Hacka koriander och persilja fint. Finhacka vitlöken och chilin. Blanda allt i en skål till­sammans med salt, olja och vinäger. Låt stå minst 15 minuter.

3. Bred ut chimichurrin ovanpå laxen. Om inte allt går åt kan man ha resten i en skål vid sidan om. Servera med rostad citronpotatis.