Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-10 13:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/soppa-med-torsk-miso/

RECEPT

Soppa med torsk & miso

Foto: Fredrik Funck

Soppan lagas med en enkel metod: man marinerar fisken i miso och häller sedan kokande vatten över den och riktigt tunt skurna grönsaker. En fin och värmande förrätt eller en varmrätt om man kombinerar med bröd.

Ingredienser.Soppa med torsk & miso

4 portioner
45 minuter + marinering
650 g torskrygg
marinad:
6 msk röd miso
2 msk soja
1 tsk chiliflakes
1 tsk sesamolja
I soppan:
1 morot
1 solovitlök
1 stjälk blekselleri
2 msk strimlad persilja
2 dl färska sojabönor eller ärter
1 liter vatten

1. Skär bort eventuellt skinn från torsken och skär fiskköttet i kuber på två centimeter.
2. Blanda marinaden noga i en bunke. Lägg ner torskbitarna och blanda försiktigt. Häll allt i en plastpåse och knyt om. Låt stå i kylen i 2-3 timmar.
3. Skala moroten och skär den ytterst tunt. Gör likadant med solovitlöken. Skiva sellerin tunt. Strimla persiljan.
 4. Lägg fiskbitarna och alla grönsakerna i en stor karott. Koka upp vattnet och häll ned på alla ingredienserna. Lägg på lock och låt stå i fem minuter (alltså inte på spisen). Smaka av med soja, salt och miso. Fördela soppan i varma skålar. Servera.
 Tips: Den som vill kan förkoka nudlar och ha i soppan samtidigt med det kokande vattnet.
Tips: Ofta löser man upp mison i vätska mot slutet av matlagningen. Så rör ostasiatiska kockar ut pastan med pinnar i många nudelsoppor precis innan serveringen. Om den kokar blir vätskan sprucken. Men miso går att koka och det finns flera gryniga varma och läckra misosåser i det japanska lantköket.