Soppan lagas med en enkel metod: man marinerar fisken i miso och häller sedan kokande vatten över den och riktigt tunt skurna grönsaker. En fin och värmande förrätt eller en varmrätt om man kombinerar med bröd.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-10 13:23
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/soppa-med-torsk-miso/
Få ut mer av DN som inloggad
Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
- Följ dina intressen
- Nyhetsbrev
Ingredienser.Soppa med torsk & miso
4 portioner
45 minuter + marinering
650 g torskrygg
marinad:
6 msk röd miso
2 msk soja
1 tsk chiliflakes
1 tsk sesamolja
I soppan:
1 morot
1 solovitlök
1 stjälk blekselleri
2 msk strimlad persilja
2 dl färska sojabönor eller ärter
1 liter vatten
1. Skär bort eventuellt skinn från torsken och skär fiskköttet i kuber på två centimeter.
2. Blanda marinaden noga i en bunke. Lägg ner torskbitarna och blanda försiktigt. Häll allt i en plastpåse och knyt om. Låt stå i kylen i 2-3 timmar.
3. Skala moroten och skär den ytterst tunt. Gör likadant med solovitlöken. Skiva sellerin tunt. Strimla persiljan.
4. Lägg fiskbitarna och alla grönsakerna i en stor karott. Koka upp vattnet och häll ned på alla ingredienserna. Lägg på lock och låt stå i fem minuter (alltså inte på spisen). Smaka av med soja, salt och miso. Fördela soppan i varma skålar. Servera.
Tips: Den som vill kan förkoka nudlar och ha i soppan samtidigt med det kokande vattnet.
Tips: Ofta löser man upp mison i vätska mot slutet av matlagningen. Så rör ostasiatiska kockar ut pastan med pinnar i många nudelsoppor precis innan serveringen. Om den kokar blir vätskan sprucken. Men miso går att koka och det finns flera gryniga varma och läckra misosåser i det japanska lantköket.