Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-13 00:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/soppa-pa-nasslor-sockerarter-och-lavendel/

Recept

Soppa på nässlor, sockerärter och lavendel

I ”Flora Oeconomica” från 1749 skriver Linné: ”ej utan trädgårdsmästarnas ledsamhet, överflödar hon i trädgårdarna.” Men konstaterar också att om våren ”kokas och äts den späda örten allmänt som grönkål. Torkad ges den åt korna till att driva mjölk och efterbörd; den anses även vara mycket hälsosam för fåren.” Nässlor var vanliga i den svenska kosten sedan långt tillbaka.

Här en liten soppa som kan serveras som förrätt eller lunchrätt, då med bröd och smör till. Sockerärternas lite sötgröna smak går bra ihop med den lite kärvare karaktären hos lavendel och nässlor. Lavendeln kan bytas ut mot rosmarin. Det blir inte samma sak, men gott ändå.

1. Koka upp vatten och 1 tsk salt. Lägg i nässlor och sockerärter. Koka utan lock i 10 minuter.

2. Koka upp buljong och lavendel i en annan kastrull.

3. Red sedan av den med lite maizena och vatten. Låt inte koka för länge efter detta, då kan soppan bli tunn igen.

4. Sila soppan och mixa den med smör, grädde och nässlor tills den blir slät. Smaka av med salt och peppar.

5. Ställ undan soppan så länge. Värm och servera.