Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-06 22:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/spaghetti-al-pesto-alla-genovese/

Recept

Spaghetti al pesto alla genovese

Foto: Eva Tedesjö

Det här receptet betonar rättens ursprung från staden Genua i Ligurien, där pastan får koka med potatis och haricots verts. Egentligen skall den serveras till bandspaghetti, kallade linguine eller bavette, gärna med skrovlig hantverksyta, så att peston närmast klistrar sig fast.

1. Lägg i den tärnade potatisen i en kastrull med saltat vatten. Låt koka upp och lägg i pastan efter åtta minuter och kort därefter haricots verts delade i mindre bitar. Låt pastan koka klart enligt anvisning. Rätten blir bäst om du efterslungar den i panna med en liten del av kokvattnet (spara ett glas). Då måste du hälla av pastan inte bara al dente, utan då den har kvar en minimal hårdhet.


2. Slunga pastan i en stor och hög stek- eller wokpanna med pesto, olivolja och en liten del av kokvattnet i ett par minuter. Tillsätt mer kokvatten tills konsistensen är riktigt krämig.

3. Servera med rikligt med riven parmesan och garnera med basilikablad och rostade pinjenötter.