Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Recept

Spansk köttgryta

Ingredienser. Spansk köttgryta

Portioner: 4-6

600–800 g innanlår, fransyska,
rostbiff av nöt, kalv eller älg
5–6 vitlöksklyftor
1 stor grön paprika
2 tomater
2 lökar
4 stora potatisar
2 morötter
1 kuvert (0,5 g) saffran
8 svartpepparkorn
4 nejlikor
1 tsk kanel
1 dl vatten
3 msk olivolja
2 lagerblad
1 ½ tsk salt
2 ½ dl vitt halvtorrt vin
1 knippa persilja

Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg de skalade vitlöksklyftorna på en plåt i ugnen. Det gör inget om temperaturen ännu inte är 200 grader.

Låt dem rostas medan du förbereder resten av grytan.

Skär köttet i 3 cm stora kuber.

Skölj paprika och tomater. Skär paprikan i breda strimlor och tomaterna i kvartar.
Skala lök, potatis och morot. Skär löken och potatisen i kvartar och moroten i grova strimlor på längden.

Hetta upp olivoljan i en stekpanna. Bryn köttet hastigt till fin färg.

Fördela kött och grönsaker i en ugnssäker form.
Skala vitlöksklyftorna. Mosa ihop vitlök, saffran, pepparkorn, nejlikor och kanel i en mortel.

Tillsätt några matskedar vatten och rör till en smet. Häll smeten i formen.
Lägg också i lagerblad, salt och häll i vitt vin.

Sätt in formen i ugnen. Stek tills moroten och potatisen är mjuka, cirka 45 minuter. Garnera med grovhackad persilja.