Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-16 14:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/spenat-och-farostpaj-pa-filodeg/

RECEPT

Spenat och fårostpaj på filodeg

DN Text

Sätt ugnen på 200 grader. Stek den finhackade löken mjuk i olja i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt spenaten och låt puttra på svag värme för att dunsta bort så mycket vatten som möjligt. Blanda i hackad persilja och gräslök. Salta och peppra. Låt röran svalna något innan den blandas med kesella, smulad fårost och det hela ägget.

Pensla botten på en form, cirka 35 x 24 cm och kanterna med smör eller olja. Bottna med tre ark filodeg och lägg på en tredjedel av spenat-fåroströran. Varva sedan filodeg och spenatröra och avsluta med filodeg. Pensla ytan med smält smör.

Grädda pajen cirka 30 minuter eller tills den stannat och ytan har fin färg. Skär upp i fyrkanter. Servera pajen ljummen eller kall.
Man kan laga pajen i god tid och ljumma den inför serveringen, cirka 10 minuter i 200 grader varm ugn.