Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-02 15:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/spenatpaj/

Recept

Spenatpaj

Foto: Ulrika Pousette

Den här pajen har hämtat inspiration från Bosnien och görs med filodeg i stället för vanlig pajdeg. Filodeg finns i frysdisken i många stora mataffärer. Tina den en stund innan du ska använda den! Om du använder fryst spenat är det bra att ta fram den också ur frysen någon timme innan du ska använda den.

1. Sätt ugnen på 200 grader. Om du använder färsk spenat, skölj den ordentligt.
2. Gör ostsåsen. Smält smöret i en liten kastrull på medelstark värme. När smöret har smält, lägg i mjöl och vispa ihop till en jämn smet. Häll i mjölken och vispa om så att såsen är slät, värm den tills den blir tjock som filmjölk ungefär. Ställ av kastrullen från värmen och blanda ner yoghurten. Knäck i ägget och smula ner fetaosten. Rör om.
3. Förbered spenatfyllningen. Dela löken och hacka den smått. Smält 1 matsked smör i en stekpanna på medelstark värme. Stek lökhacket tills det blir mjukt och genomskinligt. Lägg i spenaten och stek i ytterligare 5–10 minuter. Ställ av stekpannan från värmen.
4. Smörj en långpanna med smör. Skär filodegsbladen mitt itu så de passar i långpannan.
5. Smält 50 gram smör i en liten stekpanna eller kastrull på svag värme, ställ av från värmen. Lägg ett blad filodeg i långpannan, pensla med smör, lägg på tre blad till med smör emellan. Lägg på hälften av spenatröran och hälften av ostsåsen. Lägg på fyra nya filoblad penslade med smör mellan varje. Lägg på resten av spenaten och resten av ostsåsen. Lägg på resten av filodegsbladen penslade med smör mellan varje.
6. Knäck ägget i en liten skål och vispa ner mjölk. Häll äggmjölken över pajen och sätt in den i ugnen i 25 minuter. Låt pajen svalna lite innan du serverar.