Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 08:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/spicy-garlic-ramen/

Recept

Spicy garlic ramen

Japanska nudelsoppor kan varieras i det oändliga. En smakrik buljong är grunden. Här har den smaksatts med stark chilipasta och toppats med kokt kyckling, chiliolja och ägg. Foto: Roland Persson

Med egna nudlar och egen buljong blir nudelsoppan riktig lyxmat. Japanska nudelsoppor kan varieras i det oändliga. Här får vitlök fräsa långsamt i olja, för att sedan blandas med miso, fermenterad bön- och chilipasta, sesampasta och vinäger till en röra som får smaksätta den neutrala kycklingbuljongen så den blir lite tjockare i konsistensen. Toppa med kyckling, gärna den från buljongkoket.

Rätta artikel

1. Vitlökspasta: Värm oljan till ungefär 130 grader. Tillsätt vitlöken och låt puttra cirka 10 minuter. Den ska först bli mjuk och glansig och senare brynt och gyllenbrun. Löken blir kladdig av stärkelsen i kastrullen men fortsätt röra. Dra av från värmen och tillsätt sesamolja, bön- och chilipasta, sesampasta och risvinäger. Tillsätt sesamfrön och mixa grovt.
2. Koka upp saltat vatten till nudlarna. Värm buljongen i en kastrull.
3. Förbered fyra skålar med varmt vatten så att buljong och nudlar håller sig varma länge i skålen. Häll av vattnet när det är dags att servera.
4. Hetta upp en stekpanna eller wok riktigt hett med olja. Stek böngroddarna på hög värme så att de snabbt får rejält med färg. Ta av och häll upp i en skål.
5. Dela kycklingen i småbitar och värm i en stekpanna tillsammans med chiliolja.
6. Vispa ihop 2 msk vitlökspasta med någon deciliter buljong i varje skål. Toppa med mer buljong.
7. Koka nudlarna i stormkokande vatten cirka 45 sekunder. Koka helst i nudelkorg eller sil för att kunna återanvända vattnet och snabbt få upp nudlarna när de kokat klart. Här handlar det om sekunder för att de inte ska bli över- eller underkokta. Häll av ordentligt och lägg nudlarna i buljongskålarna.
8. Toppa med kyckling, böngroddar, salladslök, koriander, ägg och sesamfrön.