Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-12 03:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/stor-chokladkola/

Recept

Stor chokladkola

Till kaffet är det gott med något lite sött och mörkt. Vanligtvis serveras chokladtryfflar och andra petit-fourer till fina middagar. Jag har valt att göra något lite kraftfullare: en var sin stor kola till de ätande. Slår man in en stor mjuk kola i papper ger det ett lite kul och imponerande intryck.

Hemligheten med följande kola är att se till att den är så mjuk att den bokstavligen smälter i munnen. Så blir den om man gör kulprovet eller använder termometer. När massan kokat ungefär 20 minuter tar man några droppar (se upp - massan är enormt het!) och släpper ner i kallt vatten. Går droppen att rulla till en kula är smeten färdig. Kulan behöver inte vara hård, bara så att den precis håller ihop. Kanske känns det lite väl lyxigt att koka så lite kola. Det går bra att dubbla eller tredubbla receptet. Naturligtvis kan man även dela smeten i mer normala kolaportioner.

Kolorna serveras i smörpapper med en liten kniv så att man kan äta dem i omgångar.

Smörj en ugnsfast form (stor som en tredjedels långpanna ungefär). Blanda socker, sirap, grädde och kakao i en tjockbottnad kastrull. Koka blandningen under omrörning i 20 -30 minuter eller tills massan visar sig lagom vid kulprovet (se ovan). Tillsätt smöret (som gör kolan blankare) och häll omedelbart upp kolan i formen. Låt kallna lite och skär upp i sex bitar.