Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-22 14:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/stora-pommes-frites/

RECEPT

Stora pommes frites

Det här receptet kommer från Tom Aikens och tidskriften Country Life (www.countrylife.com). Det har anpassats till svenska förhållanden. Oljans temperatur mäter man lätt med en hushållstermometer. Var försiktig, tänk på att oljan är het. Använd en stor kastrull så att oljan inte är nära kanten. Om oljan fattar eld, sätt på lock på kastrullen. Häll aldrig på vatten!

1. Skala potatisen och skär den i 1 centimeter tjocka stavar, långa som potatisen. Se till att de blir lika stora.

2. Skölj noga bort stärkelsen från potatisstavarna och lägg dem i en kastrull med lättsaltat vatten. Koka upp och häll av vattnet på en gång och skölj med vatten (för att få dem att kallna snabbt för att de inte ska fortsätta att mjukna).

3. Låt dem rinna av ordentligt på hushållspapper.

4. Hetta upp olja till ungefär 140 grader och låt dem förfriteras i 2-3 minuter. Låt rinna av på hushållspapper.

5. Hetta upp oljan till 180 grader. Lägg ner potatisstavarna igen och fritera i 3-4 minuter. Salta och servera på en gång.

Tillhörande recept:
Friterad fisk
Tartarsås