Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-08 21:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/stromming-pa-japanskt-vis/

Recept

Strömming på japanskt vis

DN Text

Sätt ugnen på 50 grader.

Filéa strömmingen men lämna stjärtfenan kvar. Skölj strömmingarna och torka dem på hushållspapper. Platta ut dem. Salta ordentligt och låt stå tio minuter.

Blanda alla ingredienser till såsen, som ska serveras som dipsås i små skålar.

Vispa ägg och vatten i en skål. Häll mjölet på en tallrik. Häll de vita och de svarta sesamfröna (finns i japanska butiker) samt jordnötterna på var sin tallrik.

Skölj av fisken och torka den med hushållspapper. Vänd först fiskarna i mjöl på båda sidor. Doppa dem sedan i ägg och därefter omväxlande i vitt sesamfrö, svart sesamfrö och jordnötter, tre olikfärgade fiskar till varje person. Låt dem ligga 5 minuter.

Fritera fiskarna i rikligt med olja endera i wokpanna, kastrull eller fritös tills de är guldbruna på bägge sidor, 2-3 minuter. Lägg fiskarna på en plåt täckt med hushållspapper och håll dem varma i ugnen.

Lägg tre olikfärgade strömmingar på varje tallrik och garnera med en citronklyfta. Servera med dipsåsen.